Monday, November 15, 2010

TUTORIAL DOWNLOAD VIDEO DARI TONTON.COM.MY

Ramai merungut bila tak boleh download video kt Tonton mcm kt website tv3/ntv7 dan sekutunya.. sebenarnya mmg kaki download video kt website mediaprima. Hobi katakan.. sejak ada tonton semua video mediaprima kena tgk kt sana.. disbbkan website TonTon tu beta, so IDM mmg xleh nak catch/download streaming video yg formatnya “rtmp” dan “rtmpe”..pecah berderai hatiku bila terjadi sedemikian rupa..
Sila berkenalan dgn StreamTransport.Boleh download secara percuma dkt  http://www.streamtransport.com

Cara-cara:

1)  Taip url:www.tonton.com.my kt address box. Pastu enter atau klik start  Selain TonTon, MTV, dgn Yahoo Video pon boleh.

2)      Klik video yg hendak ditonton atau download. Nanti ada detection video tue kat kotak bawah.

3)      Klik url video yg dikehendaki kt dlm kotak tue. Make sure url tu di-highlight-kan. Then, klik button download.

   4)Nanti akan keluarlah task window. Kat sini kita boleh tgk progress download, speed dan location video tu di-save.


#Boleh tutup task window kalo xnk tgk. Igt jgn tutup software sudah.. nanti kompem download xabis..
#kalo internet tu 4Mb, insyallah laju la download. Kalo setakat 512Kb, harap2 bersabar la ye..
#size video pada mulanya nmpk mcm besar tapi tak semestinya size dia. Size btl hanya akan kelihatan bila dh abis download.
dah lama saya pakai software nie dan terbukti mmg cool. Kalo tak fhm, tanya jer. Jgn malu2.




6 comments:

Hamidah said...

dude, pe kata ko g kt idm ko, amek option ---> file types, then ko tulis "rmtp" n "rmtpe" tuh kt ruang yg byk jenis frmt tuh. klik ok, then, cuba. jd x? ak pnh wat cam neh utk d/l klip frmat "swf"

mYn Samsuddin said...

dh try cikgu.. xleh.. sadis kn..

Hamidah said...

haha sadis2. tp dah ad benda neh, x de hal la. leh d/l gak.

mYn Samsuddin said...

nk taw citer sadis lg x?? pkai idm mmg boleh tapi donlot 40jam pon xkn complete donlot hang.. xcaya try la pakai idm.. hahaha...

aiNaz said...

tenkiu le cikgu..hehe

[ "Fun"hans ]™ said...

ouh..
blog ini mmg penyelamat kuh...
tengs sesgt coz buat tuto mcm ney...
susah btowl nak sedot vids kat tonton ney..
pkai idm pown x pas..
tengs again !!!

;DD